16.3.13
Omnia vanitas
Teño a fundada sospeita de que, nun
verán de hai algúns anos, o meu pequeno Juanpe pillou unha gastroenterite
vírica ben fastidiadiña por culpa duns calamares á romana, fritidos por man
enferma, riscos que se corren cando un troca a exclusividade do deseño urbano
pola terraza dunha enxebre vila mariñeira con mobiliario promocional de
Estrella Galicia e o puturrú de fuá por modestos sabores de toda a vida. O que
xa é máis chocalleiro é que un atrape un norovirus por saborear as delicatessen do mellor restaurante do
mundo, que, imaxino manexará unhas tarifas consonte tan sonado prestixio
culinario. Supoño que a diarrea e os gómitos das 67 persoas que se intoxicaron
o pasado mes de febreiro no restaurante Noma de Copenhague, tras abonar un
pastizal e, probablemente, agardar meses antes de seren tocados pola sorte de
atopar mesa, eran sospeitosamente iguais aos do meu pequeno, aínda que, ben
mirado, non debía haber dereito a que sexan os mesmos virus os que afectan o
selectísimo estómago dun refinado connaisseur
da arte coquinaria moderna ca os que luxan o calleiro dun mindundi tras engulir
unha caña con tapa de ensaladilla. Non é de hoxe a ilimitada confianza da
humanidade no poder do diñeiro. Yahvé castigou a vaidade dos ousados
construtores de Babel confundindo as súas linguas. Hoxe tería que confundir
algo máis para punir con xustiza os arquitectos das torres Petronas. Estas
cousas levan pasando séculos: por exemplo, o odio aos xudíos tende pontes dende
o Exipto dos faraóns a Goebbels, e a única novidade que os nazis achegaron á
historia foi a intensidade dese odio. Do mesmo xeito, o amor desmedido ao
diñeiro, do que xa previña don Juan Ruiz, presbítero e retrancón, naceu co
mundo, si, pero a orixinalidade dos nosos tempos é a intensidade de tal
veneración e a crenza de que o diñeiro, en cordial entente coa hipertecnoloxía
e o máis esaxerado sibaritismo, exime de todo mal, blinda contra os accidentes,
defende de molestias e conxura a
enfermidade e aínda a morte. Como pensar que unha exclusiva Fricassée de volaille de Bresse à la crème et aux
morilles pode ser anticipo dun doloroso entripado e unha cagarría monumental? Ata
os virus e bacterias deberan entender que aínda hai clases e que non é o mesmo
intoxicar os afortunados clientes de Paul Bocuse ca aos míseros comensais de
“Casa José. Vinos y Comidas”.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario